Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

De Salontafel

Wat was er eerst, het idee…of de materialen? In dit geval, de materialen.

In een grof-vuil container om de hoek vond ik een een aantal metalen kokerbalken. Deze zijn waarschijnlijk ooit een stellingkast geweest. Ik zag meteen mogelijkheden in deze buizen, en heb ongeveer 12 meter aan kokers buitgemaakt.

Het eerste wat ik ervan gemaakt heb zijn auto-steunen. Momenteel staat de Corvette daarop gestald zodat hij tijdens de winter van de grond is.

Een paar weken later begon ik te bedenken wat ik nog meer zou kunnen maken. Omdat ik een cursus houtberwerken/meubelmaken heb gevolgd, kwam ik al gauw uit op een salontafel. Het idee is dat ik de tafel volledig zou maken met bestaande materialen. Ik ben begonnen met een digitaal ontwerp. Dit ontwerp was alleenĀ  bedoeld als richtlijn. Er is niet op schaal en ook is er geen maatvoering.

Ontwerp Salontafel

Aan de hand van dit ontwerp ben ik gaan zagen en lassen. De kokerbalken waren gecoat, maar het leek mij mooi om een geschuurde metaalstructuur over te houden. Vandaar dat ik alles heb afgeschuurd en het metaal blank gelakt heb.

De eerste las

De eerste las.

 

 

 

 

Nadat de tafelpoten klaar waren moest ik gaan nadenken over het tafelblad. Van mijn moeder kreeg ik een oude verweerde eiken kloostertafel. Het blad zag er vreselijk slecht uit, maar ik had het idee dat ik er wel wat moois van kon maken.

Het blad heb ik met een cikelzaag in 4 balken gezaagd en daarna door de vlakbank en de vlakvandiktebank gehaald. Het resultaat daarvan was al erg bemoedigend. Behalve deze 4 balken heb ik een extra balk gemaakt van Jatoba hout, omdat het blad anders te smal zou worden. Na het op maat maken heb ik de balken aan elkaar gelijmd.

De balken verlijmd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste stap was het op maat zagen van het blad, de uitsparingen voor de poten uit beitelen, schuren en uiteindelijk nog lakken. Het resultaat mag er zijn!

 

Het resultaat!

Het resultaat!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.